După cum am mai spus și în alte articole, este foarte greu să ne facem o imagine de ansamblu asupra peisajului avocaturii românești, în condițiile în care studii sau cercetări psiho-sociologice asupra acestei bresle lipsesc cu desăvârșire. Și totuși, dacă ești partener fondator sau pur și simplu ai și atribuții manageriale în firma de avocatură în care activezi, ai constatat deja cât de utile s-ar putea dovedi astfel de informații pentru munca ta cu avocații parteneri, colaboratori sau stagiari. A coordona avocații dintr-o echipă organizațională de profil nu e același lucru cu managementul angajaților din domeniul producției, din retail sau servicii. Activitatea noastră de consultanță și reprezentare a clienților noștri în fața legii implică o serie de responsabilități, una mai importantă și mai apăsătoare decât alta. Dar responsabilitatea de acest tip e rareori sau numai într-o mică măsură asumată de organizație, adică de firma de avocatură; cel mai adesea, ea cade pe umerii fiecărui avocat în parte. Ai nevoie, de aceea, de omeni bine pregătiți, stăpâni pe competențele lor profesionale dar și personale, e important să îi integrezi cu succes în cultura organizației tale, să îi fidelizezi și să le oferi perspective de viitor tangibile, care să răspundă viselor și ambițiilor lor profesionale.

Prin urmare, e recomandabil să mizezi pe menținerea la cote optime a sentimentului de satisfacție la locul de muncă în rândul avocaților din firma ta.

 

Dar ce este satisfacția la locul de muncă?

Satisfacţia la locul de muncă se referă la gradul de mulţumire pe care un individ îl are faţă de slujba sa de la un moment dat. Psihologii disting între „satisfacţia afectivă faţă de locul de muncă” şi „satisfacţia cognitivă faţă de locul de muncă” (Hulin, C. L., & Judge, T. A., 2003, Job Attitudes, în W. C. Borman, D. R. Ligen, & R. J. Klimoski (Eds.), “Handbook of psychology: Industrial and organizational psychology” (pp. 255-276). Hoboken, NJ: Wiley).

Paul E. Spector vorbeşte despre 14 dimensiuni ale acestui sentiment de satisfacţie profesională:

apreciere

natura activităţii profesionale

oportunităţi de promovare

comunicare

organizaţia

recunoaştere

colegi de serviciu

creşterea personală

siguranţă

beneficii suplimentare

câștigul financiar

îndrumare

condiţii de lucru

politici şi proceduri

 

 

(Spector, P.E., 1997, Job satisfaction: Application, assessment, causes and consequences, Thousand Oaks, CA: SAGE).

            Un studiu al Universității din Michigan, Statele Unite, a cercetat gradul de satisfacție a avocaților față de alegerea profesiei și față de locul lor de muncă. Proiectul a debutat în 1966, însă datele luate în calcul s-au dus până în anul 1991. Cercetarea a continuat timp de 40 de ani. Profesorul de Drept David Chambers, coordonatorul acestui proiect, s-a concentrat pe datele furnizate de un număr de peste 9000 de absolvenți ai Facultății de Drept, de la promoția 1952 până la cea din 2001. 62% dintre cei intervievați au declarat că sunt “destul de mulțumiți” cu carierele lor. Studiul evidențiază factorii care contribuie semnificativ la sentimentul de satisfacție la locul de muncă. Dintre aceștia, respondenții au pus accent pe existența unor relații bune cu colegii lor. De asemenea, notează profesorul Chambers, majoritatea nu legau sentimentul de satisfacție în primul rând de beneficiile financiare, ci mai întâi de conștiința faptului că munca lor aduce o contribuție pozitivă în societate sau că, măcar, nu are rezultate negative.

            Ce poate face, în acest context, un bun manager sau acea / acele persoane aflate în poziții de leadership în cadrul firmei tale de avocatură pentru a genera satisfacția la locul de muncă a colaboratorilor și angajaților săi?

Aprecierea. Recunoașterea deschisă a meritelor profesionale și a muncii depuse de fiecare avocat în parte crește sentimentul de împlinire pe plan profesional. Iar acest lucru va întări coeziunea grupului organizațional. Satisfacţia profesională este şi un rezultat al stimulentelor pozitive pe care angajatul le primeşte, atât din partea conducerii, cât şi din partea colegilor. Aprecierea înseamnă și recunoașterea unicității fiecărui avocat din firmă, încurajarea liberei exprimări şi a creativităţii individului, oferirea oportunității de a se afirma ca subiect diferit, cu o identitate personală deosebită şi valorizată pozitiv.

Comunicarea. Niciun grup organizațional nu poate funcționa armonios fără relații de comunicare eficiente și echilibrate. Un lider care face diferența e un bun comunicator; știe să medieze conflicte și să gestioneze eficient situații de criză și de stres major, știe să motiveze și să își energizeze oamenii, știe să convingă și să negocieze.

Colegii de serviciu. Selecția resursei umane este deosebit de importantă. Într-o firmă de avocatură ea este crucială. Studii recente au arătat că utilizatorii de Internet care intră pe site-urile firmelor de avocatură accesează în primul rând pagina referitoare la avocații care activează acolo. Rolul managerului și al liderilor este, și aici, acela de a asigura relații armonioase între angajați.

Beneficii suplimentare. Piața din România este foarte dinamică, mai ales în orașele mari. Un bun profesionist e la mare căutare, astfel că firmele încearcă să negocieze și să își fidelizeze oamenii prin oferirea unui pachet atractiv de beneficii (cum ar fi asigurările de sănătate preferenţiale, încurajarea concediului de creştere a copilului, accesul gratuit la cursuri de perfecţionare profesională sau de dezvoltare personală etc).

Condiții de lucru. Se vorbește tot mai des despre "un mediu de lucru prietenos". Ideal ar fi ca acest lucru să fie valabil la propriu, iar membrii echipei tale să ajungă să lege relaţii de prietenie. În cadrul acestora, individul se simte valorizat pozitiv nu numai de către şefii ierarhici, dar şi de către colegi, are sentimentul apartenenţei la un grup, la o comunitate cu care împărtăşeşte un set de valori şi o atitudine comună faţă de muncă, faţă de profesia aleasă şi faţă de firma sau instituţia în care lucrează.

Natura activității profesionale. Așază omul potrivit la locul potrivit! Dacă îți cunoști bine oamenii, vei ști ce domeniu de practică a dreptului le place, ce activitate profesională li se potrivește, dacă sunt mai potriviți pentru activitatea de consultanță sau ca avocați pledanți etc.

Organizația. O cultură organizațională bine consolidată, la care să adere de bună-voie toți oamenii din firma ta de avocatură e în măsură să crească sentimentul de satisfacție profesională.

Creșterea personală. Este atât în interesul avocaților din firmă, cât și în cel al firmei înseși să existe o politică de perfecționare profesională. Firmele investesc tot mai mult în cursuri și seminarii de specialitate. Nu același lucru se poate spune, în România, și despre educația personalului în sensul dezvoltării personale. Credem că, pe viitor, acest lucru își va dovedi necesitatea.

Câștigul financiar. Este, desigur, foarte important. Obținerea unui pachet satisfăcător asigură bună-starea familiei, respectul comunității și stima de sine, aspecte deloc de neglijat.

Politici și proceduri. Asigură-te că avocații cu care lucrezi sunt bine informați și au acceptat de bună voie politicile și procedurile firmei. Acest lucru asigură buna funcționare a activității juridice, preîntâmpinând situațiile neprevăzute ce pot apărea și care pot amenința sentimentul satisfacției angajaților.

Oportunităţi de promovare. Dacă îți dorești oameni cu viziune în firma ta de avocatură, oameni care să vadă imaginea de ansamblu și să participe la proiecte pe termen lung, e bine să oferi șanse reale de promovare tuturor angajaților, pe principii meritocratice.

Recunoaștere. Satisfacția la locul de muncă se construiește atât pe aprecierea organizației, cât și pe recunoașterea socială pe care statutul de avocat și apartenența la o firmă de renume îl oferă.

Siguranță. E de la sine înțeles că un loc de muncă sigur, care să garanteze cât se poate de hotărât un anumit statut social și un standard de viață, crește satisfacția profesională.

Îndrumare. În cazul avocaților, este vorba atât de activitatea avocaților stagiari sub îndrumarea unui Maestru, cât și de ajutorul și îndrumarea oferite de avocații cu vechime în firmă, fie că se află sau nu în poziție de lideri.  

 

Ca o completare personală, am adăuga faptul că satisfacţia la locul de muncă este influenţată și de echilibrul pe care angajatul îl poate menţine între timpul acordat obligaţiilor profesionale şi viața personală. Este un aspect pe care îl abordăm pe larg în cartea noastră, "Mai mult decât un avocat".