Comunicarea – o constantă atât de importantă în lumea noastră, şi totuşi atât de plină de paradoxuri… Comunicăm, însă nu ne înţelegem reciproc. Nu spunem vreun cuvânt şi totuşi ne sincronizăm perfect. Schimbăm informaţii în mediul virtual, fără contact uman direct, şi nu decodăm mesajul în multitudinea sa de înţelesuri. O pluralitate de situaţii cu o problematică diversă, fără soluţii passe-partout.

Culmea comunicării? „Jumătate din lume este alcătuită din oameni care au ceva de spus şi nu pot s-o facă, iar cealaltă jumătate nu are nimic de zis şi continuă să vorbească” (poetul american Robert Frost).

Cunoaştem, probabil, cu toţii schema clasică a comunicării:

                    EMITATORUL - codificare  - decodificare - RECEPTORU

                            MESAJUL DE RASPUNS- feed back  

Paradoxal – sau, poate, în mod ironic – ne confruntăm zi de zi cu neînţelegeri, blocaje în comunicare şi chiar conflicte. De ce? Pentru că oamenii sunt, în esenţă, unici şi diferiţi. Provin din medii diverite, au backround-uri diferite, viziuni şi concepţii despre lume şi viaţă diferite.

Relaţia avocat-clienţi constituie, cu siguranţă, un tip de comunicare plin de provocări. Dacă îţi vei analiza portofoliul de clienţi, vei obsreva că ei activează în medii profesionale diverse, că au un grad de instruire sau pur şi simplu o pregătire care poate diferi total de educaţia pe care tu ai primit-o. Ba, pe lângă toate acestea, limbajul juridic în sine este un soi de dialect aparte, greu accesibil oamenilor din afara lui.

Cum comunicăm cu clienţii noştri? Cum ne putem asigura că vom fi înţeleşi, că mesajul nostru ajunge la ei aşa cum l-am gândit noi? Cum gestionăm blocajele şi crizele de comunicare? Cum prevenim sau stopăm conflictele, cum negociem?

Din păcate, Facultatea de Drept nu ne instruieşte în arta comunicării. Deşi tocmai aceasta este esenţa activităţii noastre: comunicăm cu clienţii, cu colegii şi colaboratorii noştri, cu instanţele de judecată, cu alţi specialişti. Uneori, trebuie să comunicăm cu presa. Comunicăm în mediul online, folosim mijloacele social media ş.a.m.d.

În cadrul întâlnirilor noastre cu avocaţii, pe parcursul seminariilor şi sesiunilor de coaching pe care le-am organizat, am constatat că cele mai dificile situaţii pe care aceştia le aveau de înfruntat îşi găseau cauza în principal într-un blocaj de comunicare. Cu toţii ştim să vorbim sau să scriem, însă puţini ştiu să comunice cu adevărat, puţini ştiu să-şi livreze mesajele astfel încât intenţia lor de comunicare să fie recepţionată în cât mai mare măsură. Şi nu, nu e în primul rând o chestiune de temperament, pentru că nu te naşti bun comunicator, ci devii unul. Arta comunicării se poate deprinde, însă e nevoie de puţin efort personal în acest sens.

Ce îţi trebuie, în câteva cuvinte, pentru a comunica mai eficient?

  • Încredere în sine. „Comunicarea eficientă este 20% ceea ce ştii şi 80% părerea ta

despre ceea ce ştii” (Jim Rohn). Construieşte-ţi, deci, 80% capital de încredere în forţele proprii, în cunoştinţele şi competenţele tale.

  • Cunoştinţe despre ce înseamnă comunicarea. În ultima noastră carte, „Mai

mult decât un avocat” https://godfl.com/products/mai-mult-decat-un-avocat, am dedicat un capitol consistent acestei problematici. Am vorbit despre tipurile şi fiziologia comunicării, despre abilităţile pe care trebuie să le aibă un bun comunicator.

  • Epertiză satisfăcătoare în tehnicile şi strategiile comunicării eficiente.

Cititorii noştri au învăţat cum să formuleze cele mai eficiente întrebări în funcţie de context, cum să asculte cu adevărat sau cum să construiască un raport relaţional cu clienţii lor. Ne-am amintit de retorica lui Cicero şi am scris pe larg despre tehnici aplicate de negociere. Poţi afla, din paginile cărţii, ce înseamnă factorul persuasiune în avocatură şi cum te poţi antrena în arta de a convinge. 

  • Arta de „a-i citi” pe ceilalţi. Un avocat care comunică eficient e un bun

psiholog. Nu un specialist, desigur, însă o minimă cunoaştere a noţiunilor de bază în psihologie nu face decât să ne crească şansele de a stabili o comunicare de calitate cu clienţii noştri. Se ştie, din practicile NLP, că este de preferat să ne adaptăm comunicarea în funcţie de tipologiile de personalitate pe care le întâlnim.

Cu siguranţă ai avut în faţa ta oameni foarte diferiţi, faţă de care nu ai putut utiliza acelaşi stil de comunicare. Cum ai procedat? Cât de eficient ai fost? Cât de multe lucruri ştiai, atunci, despre comunicare?

 

Ne-ar plăcea ca MESAJUL nostru scris, reprezentat de cartea Mai mult

Decât un avocat” să atingă cât mai mulţi RECEPTORI / cititori. Apoi, pentru a ne asigura că acest proces de comunicare a fost cu adevărat eficient (CODARE VS. DECODARE), am dori să primim un FEED-BACK din partea voastră, în care să ne descrieţi cel puţin o situaţie în care, graţie acestei lecturi, aţi reuşit să îmbunătăţiţi comunicarea cu clienţii voştri. Pentru că, în fapt, acesta e SCOPUL comunicării noastre (şi a oricărei comunicări în gereal): să schimbe, măcar un pic, lumea în care trăim…