"If it's your job to eat a frog, it's best to do it first thing in the morning. And if it's your job to eat two frogs, it's best to eat the biggest one first." Cuvintele lui Mark Twain l-au inspirat pe Brian Tracy, public-speaker motivaţional şi autor de cărţi motivaţionale, să scrie unul dintre cele mai cunoscute volume ale sale, intitulat “Eat that Frog!”. Este o carte care vorbeşte despre metode prin care ne putem organiza mai bine timpul, astfel încât să fim mai eficienţi în profesie şi mai mulţumiţi de viaţa personală.

 

  • Te pricepi la time management?

Îţi propunem un mic exerciţiu. Notează pe o coală de hârtie trei situaţii concrete din activitatea ta profesională în care ai pus în capul listei de “to do” cele mai neplăcute şi mai dificile sarcini din ziua respectivă. Mai mult decât atât, ai reuşit să le soluţionezi primele. Încearcă să îţi aminteşti dacă, în ciuda unui program încărcat, ai reuşit apoi să duci la bun sfârşit tot ceea ce îţi propuseseşi în acea zi.

Notează, apoi, trei situaţii concrete în care ai evitat să „mănânci broaştele” de la bun început, ai amânat sarcina neplăcută şi ai tergiversat soluţionarea ei. Care au fost efectele asupra programului întregii zile? Ai reuşit să bifezi tot ceea ce îţi planificaseşi în timp util?

Dacă vei compara cele două tipare de mai sus, vei recunoaşte faţă de tine însuţi că primul ilustrează o strategie eficientă de time management, care te-a ajutat să răspunzi dead-line-urilor, ţi-a oferit satisfacţie personală, bună-dispoziţie şi răgazul de a te bucura de timpul tău liber. Dimpotrivă, cel de-al doilea comportament nu numai că nu a reuşit să facă să dispară de la sine „broaştele”, însă a adăugat o presiune inutilă şi programului din zilele următoare şi a reuşit să îţi strice şi timpul liber. 

Şi totuşi, numărul persoanelor care tind să reproducă cel de-al doilea tipar de comportament la locul de muncă nu e deloc mic. Ba, dimpotrivă, agenţia de cercetare Gallup estima, în Statele Unite, că angajaţii neimplicaţi şi nefericiţi la locul lor de muncă echivalau cu o pierdere de 300 de miliarde de dolari pe an în termeni de productivitate. În schimb, cei mulţumiţi de jobul lor sunt mai productivi, mai creativi şi tind să rămână în acel post pentru mai mult timp. Studiul a suscitat un deosebit interes, fiind amintit în publicaţii prestigioase, precum New York Times, Ford sau Business Week.

 

  • Cât de necesare îţi sunt strategiile de time management în cariera de avocat?

Amintim, cu fiecare ocazie care ni se oferă de a comunica direct sau mijlocit cu publicul ori cu colegii noştri avocaţi, cât de important este astăzi ca, pe lângă competenţele profesionale, să avem o minimă expertiză în domenii conexe cu lumea businessului. Succesul unei cariere în avocatură este garantat de măsura în care avocaţii ştiu să atragă şi să îşi fidelizeze clienţii, de gradul în care ştiu să aducă infuzii de capital şi să creeze plus valoare. Iar aceste obiective implică know-how în conceperea unui plan de dezvoltare a afacerii, în strategii eficiente de marketing şi PR, în selectarea celor mai valoroase resurse umane ş.a.m.d. Dar poate că nimic din toate acestea nu ar funcţiona cum trebuie fără o bună organizare şi fără o abordare coerentă ce ţine de time management. 

Unele persoane sunt, din fire, organizate şi ştiu să utilizeze la maxim timpul alocat pentru o sarcină sau alta. Totuşi, să recunoaştem: nu te naşti expert în time management, ci înveţi să devii unul!

 

  • Cum poţi deveni un time manager eficient?

Ce ai de făcut pentru a fi tu artizanul propriului program şi a nu te lăsa înghiţit de presiunea dead-line-urilor şi a responsabilităţilor neonorate?

Informează-te, studiază, participă la workshopuri şi sesiuni de coaching.

Şi, cel mai important: aplică ceea ce ai învăţat! Există o întreagă literatură de cărţi motivaţionale care îţi oferă diferite metode de a-ţi gestiona mai eficient timpul. E drept, majoritatea covârşitoare poartă semnătura unor autori străini.

Şi totuşi, ne-am străduit să propunem cititorilor noştri – avocaţi, oameni de business sau alţi profesionişti – câteva strategii pe care le-am încercat şi le-am validat prin experienţa noastră, deopotrivă profesională şi personală. Ultima noastră carte, „Mai mult decât un avocat” (https://godfl.com/products/mai-mult-decat-un-avocat) dedică câteva subcapitole unor teme precum stresul, efectul burn-out şi factorul time management implicat aici. Cheia stă, am zice, în disciplina personală şi în determinarea cu care ne dorim să dăm întregul nostru potenţial în spaţiul profesional şi să facem acest lucru într-o cantitate de timp bine dozată, care să ne permită să ne bucurăm totodată de viaţa noastră personală.

„Timpul tău înseamnă viaţa ta. Fiecare secundă care trece înseamnă o secundă pierdută pentru totdeauna”, scriam în cartea noastră. Am detaliat acolo mai multe aspecte pe care le considerăm importante. Iată câteva dintre acestea:

  • Cum te poţi relaxa, pentru a elimina tensiunea provocată de stres.
  • Cum îţi poţi planifica mai eficient activitatea la birou.
  • Ce înseamnă o bună organizare şi o disciplină personală.
  • Cum îţi poţi gestiona activitatea pe tranşe delimitate de timp.
  • Cum poţi scoate randament din timpii aparent „morţi”.
  • Cum poţi folosi tehnologia în avantajul tău şi cum să nu te laşi distras de ea.
  • Nu în ultimul rând, cum să foloseşti tehnicile de time management în viaţa ta personală, pentru a fi mai sănătos şi a te simţi mai împlinit şi în armonie cu tine însuţi.

Informează-te, conştientizează şi aplică: https://godfl.com/products/mai-mult-decat-un-avocat.