Gânduri „la cald” de la o lansare plină de căldură…

Mai mult decât un avocat

Sâmbătă, 23 septembrie 2017, Palatul Parlamentului…

…o zi unică şi diferită. Avocaţii din Baroul Bucureşti şi invitaţii lor aniversează Zilele Baroului Bucuresti , 186 de ani . Pentru noi, a fost o zi cu o încărcătură deosebită de semnificaţii, emoţii şi trăiri de tot felul care simţim, însă, că ne dau energie, încredere şi entuziasm.

Am prezentat pentru prima dată avocatilor interesati, în cadrul acestui eveniment, cea de-a doua noastră carte, „Mai mult decât un avocat”. Momentul nu este ales întâmplător: ne-am dorit ca, la prima apariţie în faţa cititorilor săi, cartea noastră să se poată bucura de întâlnirea cu publicul ei ţintă. Într-adevăr, atunci când am scris această carte, ne-am gândit în primul rând la colegii noştri avocaţi şi la problemele şi provocările cu care ei se confruntă zi de zi în cariera lor.   

De fapt, a fost pentru noi mai mult decât o lansare de carte: a fost şansa de a ne afla din nou, într-un moment atât de semnificativ pentru noi, faţă în faţă cu colegi avocaţi,  profesori, notari şi colaboratori, oameni care au fost lângă noi de la începutul carierei noastre, care ne-au dat încredere şi au fost martorii evoluţiei noastre. La rândul nostru, am fost martorii parcursului lor, ne-am ajutat reciproc şi am fost, cu sufletul, unii lângă alţii. Dintotdeauna ne-am propus ca prioritate relaţia cu semenii noştri, am preţuit comunicarea profundă şi armonioasă cu cei din jurul nostru. Nu am pus nimic mai presus de aceasta, decat relaţia noastră personală cu Dumnezu, căci fără ea încununarea de astăzi a eforturilor noastre nu ar fi fost posibilă. 

Cartea noastră, „Mai mult decât un avocat”, a fost expusă la standul Editurii Universul Juridic. Este vorba despre editura noastră parteneră, care va oferi cu amabilitate publicului acest titlu la toate punctele ei de expunere.

Nu am avut cu noi multe exemplare ale cărţii şi am rămas plăcut surprinse că interesul cititorilor ne-a depăşit aşteptările. A fost vorba despre o lansare în premieră, căci cea oficială va avea loc până la sfârşitul anului. 

Suntem recunoscătoare faptului că Domnul Decan Ion Dragne manifestă un interes deosebit pentru evoluţia breslei noastre şi susţine iniţiative de dezvoltare şi îmbunătăţire a condiţiilor de desfăşurare armonioasă a profesiei de avocat.

Ne-au emoţionat în mod special mărturisirile colegilor noştri, deschiderea lor şi dorinţa de a afla mai mult, de a face eforturi suplimentare şi de a lucra asupra propriei persoane pentru satisfacţia, în primul rând sufletească, de a reuşi să facă diferenţa în activitatea lor profesională. Ca de obicei, ei sunt cei care ne încurajează să facem cât mai mult pentru ca avocatii sa iubeasca această profesie şi să se bucure de prestigiul binemeritat

O colegă care ne-a spus că se află la început de drum în cariera de avocat ne-a surprins după ce ne-a mărturisit cât este de fericită că am scris şi a doua carte, deoarece pe prima („Unici şi Diferiţi”) a citit-o şi nu a putut-o păstra pentru sine. Aşa că a dăruit-o unei colege colaboratoare, căreia i-a şi propus să fie partenere în afaceri, după modelul nostru. Aceasta deoarece şi-ar dori ca în cadrul biroului lor de avocatură să existe armonia unei relaţii de suflet, ca între două surori gemene, aşa cum suntem noi...

Atmosfera a fost de familie la lansarea noastră. În această profesie, apartenenţa este o valoare care ar trebui să ne aducă aminte că a fi uniţi este un lucru fundamental. În Platforma DFL, ne propunem să promovăm acest spirit al sprijinului reciproc ca pe o garanţie a sentimentului de siguranţă, de încredere.

Am simţit, cumva, că volumul nostru era aşteptat de către avocaţi, deoarece ne-au confirmat, la unison, necesitatea unei astfel de apariţii care să răspundă nevoii lor de empatie, să îi încredinţeze că cineva le înţelege trăirile din culisele practicii lor.

Fiecare persoană cu care am discutat a fost atrasă de diferite aspecte ale cărţii: unii simţeau nevoia să găsească sprijin în gestionarea emoţiilor proprii, alţii în comunicare, în soluţiile de organizare optimă a timpului sau în găsirea unui echilibru între activitatea peofesională şi viaţa personală. Ba chiar au fost colegi care ne-au mărturisit că au fost atraşi de faptul că prefaţa a fost scrisă de un preot. Aşa cum am mai menţionat, este vorba despre tatăl nostru, cel care a ştiut să sădească în sufletul nostru, încă din copilărie, dragostea de Dumnezeu şi iubirea de oameni.

Am înţeles, încă o dată, că fiecare cititor al cărţii noastre va căuta în aceste pagini răspuns la o nevoie a sa, diferită. Şi totuşi, intenţia acestei cărţi este unică: ne dorim ca ea să nu fie decât primul pas în lunga călătorie a cititorilor noştri – avocaţi şi nu numai – către succesul profesional şi către o viaţă personală împlinită, în armonie cu propria unicitate şi în lumina autenticităţii care ne defineşte pe fiecare dintre noi.

Mulţumim conducerii Baroului Bucureşti şi Editurii Universul Juridic pentru susţinere.

Nu ne oprim, însă, aici. Urmează o serie de evenimente şi, în curând, Metoda DFL. 

Cu drag şi recunoştinţă,

Andreea Oana Şerban şi Alina Maria Şerban.