Motto:

Because I feel that, in the Havens above,

The angels, whispering to one another,

Can find, among their burning terms of love,

None so devotional as that of “Mother” (Edgar Allan Poe)

 

Noul rol social al femeii: omul care excelează în toate?

Desigur că femeile au fost cu totul îndereptăţite atunci când au început să îşi ceară drepturile: dreptul la vot, dreptul de a fi alese şi de a conduce treburile statului, dreptul de a munci şi de a fi tratate egal cu bărbaţii în termen de competenţe profesionale şi venituri, dreptul de a divorţa şi de a fi considerate parte egală ca moştenitoare de drept, ba chiar şi dreptul de a-şi naşte sau nu copiii. Cu toate acestea, se pare că mişcarea feministă nu a reuşit să calculeze în totalitate efectele secundare pe care toate aceste drepturi câştigate le vor genera în viaţa femeilor.

Astăzi, în societăţile moderne, femeilor li se cere să facă tot. Şi, pe deasupra, să exceleze în toate. Iar presiunile nu vin numai din exterior, ci şi din propria conștiință. Li se cere să studieze, să îşi aprofundeze cu brio studiile, să îmbrăţişeze o carieră şi să lupte ca să o transforme într-o carieră de succes. Să fie alături de familia lor, să fie soţii devotate şi atente, mame iubitoare, cât mai prezente şi active în viaţa copiilor lor. Să fie gospodine desăvârşite şi doamne elegante, să aibă o minimă cultură şi să fie mereu informate. Pe deasupra, să-şi păstreze mereu zâmbetul şi să aibă o atitudine pozitivă. 

 

Un caz fericit: „Condiţia de mamă m-a ajutat să fiu un avocat mai bun”

Sona Tatiyants, mamă şi avocat fondator al fimei de avocatură Link Law, scrie pentru revista Forbes un articol despre felul în care faptul că a devenit mamă a făcut-o un avocat mai bun. „Era ca şi cum, peste noapte, devenisem un alt om. Mi se părea că îmi fusese deschis pieptul şi că inima mea îşi luase viaţa de la capăt în afara mea… Inima nu-mi mai aparţinea. Devenise fiica mea. Înainte de naşterea ei, vedeam lumea prin ochii unui profesionist şi al unui om de afaceri. După aceea, am început să văd lumea prin ochii unei mame.” Tatiyants recunoaşte că firmele de avocatură tind să vadă în maternitate mai degrabă un lucru dăunător profesional, însă ea recunoaşte că a fi mamă a determinat-o:

  • Să manifeste mai multă compasiune,
  • Să fie mai hotărâtă şi mai motivată în deciziile ei privind cariera,
  • Să fie mai eficientă în munca ei şi mai concentrată pe realizarea sarcinilor,
  • Să fie mai puţin critică la adresa celorlalţi şi să fie mai tolerantă.

 

Şi mamă şi avocat (de succes)? Cât de mult ţine de noi, cât de mult depinde de societatea în care trăim?

Deşi este un lucru despre care se vorbeşte mai puţin, există o reticenţă greu de ignorat a patronilor în a angaja femei, mai ales dacă acestea tocmai şi-au întemeiat o familie şi vor să aibă copii. Un avocat care te anunţă că va rămâne în concediul de creştere a copilului timp de doi ani poate provoca o furtună în firmă. Pe de altă parte, avocaţii sunt renumiţi pentru „talentul” lor de a depăşi orele de program şi de a se pune la dispoziţia cazurilor şi dosarelor pe care le au de soluţionat 24h/24h. Mamele avocat acoperă un procent însemnat din cazurile de burn-out în rândul avocaţilor. Şi aceasta în cadrul unei profesii în care incidenţa cazurilor de depresie, de pildă, este de 3,6 ori mai mare comparabil cu alte domenii de activitate. E greu să dai curs ambiţiilor profesionale atunci când ai ales să devii mamaă şi vrei să te dedici copiilor tăi şi să fii prezentă activ în viaţa lor. De fapt, stresul, depresia şi chiar gândurile suicidare vin dintr-un dezechilibru profund al balanţei între viaţa profesională şi cea personală a mamelor avocat. În 2009, The Telegraph scria despre cazul unei avocate de succes, mamă a trei copii, care s-a sinucis după ce a simţit că nu mai poate face faţă standardelor înalte pe care şi le impusese (vezi “Lawyer drowned herself due to demands of motherhood and work”, The Telegraph”).

Cum pot echilibra femeile avocat balanţa carieră de succes în avocatură – viaţă personală împlinită?

Nimic nu e uşor în viaţă. Iar a reuşi să fii şi mamă devotată şi avocat de succes pare unul dintre cele mai dificile lucruri. Nu e nevoie numai de un efort constant de perfecţionare profesională, ci şi de disponibilitatea de a face paşi însemnaţi pe calea dezvoltării personale. Este O.K. să căutăm ajutor, să apelăm la consiliere, la un coach sau la un psiholog. Orice susţinere este binevenită.

Iată numai câteva sugestii gândite să te ajute să regăseşti acest echilibru atât de fragil:

1. Explorează diverse tehnici de dezvoltare personală şi alege modelul care simţi că ţi se potriveşte cel mai bine! Vorbim, aici, şi despre şedinţele de coaching pentru avocaţi, însă lucrul este valabil pentru orice tip de coaching pentru carieră. Aceasta deoarece coaching-ul, în general, nu abordează individul unilateral, exclusiv ca avocat de exemplu. Sesiunile de coaching se referă la individ ca totalitate, la dezvoltarea sa ca fiinţă umană în primul rând, şi apoi ca avocat, mamă ş.a.m.d.

2. Caută ajutor! În România, este o practică generală aceea de a apela la ajutorul bunicilor pentru a duce sau a lua copiii de la şcoală şi a sta cu ei până la întoarcerea părinţilor. În cazul în care acest lucru nu este posibil, există alternativa care câştigă, astăzi, din ce în ce mai mult teren: aceea a after-school-ului. Pentru copiii mai mici, rămâne varianta bonei, a creşei, a soţului – temporar, în caz că serviciul îi permite. Nu uita: a apela la ajutor nu înseamnă că nu eşti o mamă bună. Dimpotrivă: odinioară se spunea că „e nevoie de un sat pentru a creşte un copil”!

3. Organizare eficientă. Se spune că mamele dezvoltă o abilitate cu totul deosebită de a acţiona în stil multi-tasking. Foloseşte-o pentru a te organiza mai bine şi pentru a te concentra pe rezolvarea de probleme într-un interval de timp limitat. Citeşte şi noul nostru articol despre cum să te organizezi mai bine în 2018: https://godfl.com/blogs/blog/organizare-eficienta

4. Setează-ţi priorităţile! Ce obiective ţi-ai propus pe termen lung, atât în carieră cât şi în viaţa personală? Ce contează cel mai mult pentru tine? Organizează-ţi programul zilnic în funcţie de răspunsul la aceste întrebări. E bine să îţi trasezi şi obiectivele pe termen scurt: astfel vei reuşi să prioritizezi diverse paliere ale vieţii tale, pe scurte tranşe de timp. Spre exemplu: este perioada Crăciunului; voi încerca să îmi adaptez programul de lucru astfel încât să pot fi prezentă la evenimentele importante pentru familia mea. Sau, dimpotrivă: mai sunt câteva săptămâni până la plecarea în concediu, alături de cei dragi; este timpul să mă asigur că sunt 100% implicată în rezolvarea sarcinilor de serviciu, astfel încât să mă pot bucura de o vacanţă tihnită, după un an plin de succese profesionale.

5. Trasează limite! Pentru a fi eficientă şi implicată, ai nevoie de concentrare maximă, în ambele dimensiuni ale vieţii tale. Apelurile telefonice interminabile care îşi fac apariţia la orice oră nu fac bine vieţii tale de familie. După cum nici vizitele-surpriză cotidiene ale copiilor la birou, telefoanele lor ori desele tale plecări de la serviciu în timpul programului din raţiuni familiale nu îţi asigură coerenţă în activitatea ta profesională. Găseşte căi de a trasa clar graniţele între cele două „lumi” în care te învârţi.

6. Defineşte-ţi aşteptările şi nu încerca să fii super-mamă şi super-avocat! Nu, nu le poţi face chiar pe toate, la standarde aproape de perfecţiune! De fapt, a echilibra balanţa între viaţa personală şi cea profesională înseamnă să faci şi compromisuri. Depinde de tine să le minimalizezi impactul asupra propriei persoane. Oricum ar fi, e bine să ţii minte că pierzi puţin dintr-o parte, însă vei câştiga în altă parte. Că nu e vorba despre o situaţie lose-lose. Că, în final, toţi vor avea de câştigat: şi copiii, şi familia ta, şi cariera ta în avocatură.

7. Nu în ultimul rând, ai grijă de tine însăţi! E un lucru pe care se pare că îl uităm cu totul, atunci când încercăm să le facem pe toate, să fim prezente şi în cariera noastră, şi în familia noastră, să dăm totul şi chiar mai mult decât atât. Să fim realiste: nu poţi susţine ritmul acesta la nesfârşit! De aceea, e bine să îţi găseşti mereu puţin timp pentru a îţi reîncărca bateriile. Fă sport, aleargă în parc, fă yoga. Pleacă într-o excursie în mijlocul naturii. Citeşte cărţi pentru sufletul tău, ieşi cu prietenii, înscrie-te la un curs de dans. Mergi la o piesă de teatru sau la un concert. Fă muncă de voluntariat. Toate aceste activităţi reuşesc să te reconecteze cu propria persoană, să te facă să te descoperi în fiecare zi, să îţi ofere sentimente de împlinire şi satisfacţe sufletească. Din nefereicire, ne dăm seama cât de importante sunt toate acestea abia atunci când le-am pierdut…

 

Mamă şi avocat (de succes)? Desigur, dacă nu luăm această provocare ca pe un standard de perfecţiune pe care ne propunem cu orice preţ să îl atingem. Nu suntem fiinţe perfecte, ci oameni cu puncte forte şi puncte slabe. Suntem unice, diferite: să nu ne temem de ceea ce suntem cu adevărat, ci să ne afirmăm unicitatea. Să fim autentice, să fim mai mult decât un avocat!